za.30.10

Seewyn doet mee aan Nacht van de Nacht

Seewyn Kunsteducatie organiseert op de avond van zaterdag 30 oktober samen met Museum Martena, Theater de Koornbeurs en het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium allerlei culturele activiteiten in het kader van de Nacht van de Nacht. Zo zijn er in Franeker, Dronrijp en Zwarte Haan muziekoptredens, een nachtwandeling naar de Waddenzee en een blinddoektour door het museum.

De vier culturele organisaties in Waadhoeke hebben zich verenigd om de Nacht van de Nacht naast haar bestaande doelstelling – de nacht en de duisternis beleven en vieren – ook een flinke dosis cultuur mee te geven.  Zeker in een gemeente als Waadhoeke is donkerte van een uitdagende schoonheid. Iets waar de vier organisaties mensen graag mee in contact brengen. Donkerte laat zich het beste zien als het beleefd wordt. In stilte of met zachte, passende muziek. Maar het kan ook in overdrachtelijke zin: in een schaars verlichte ruimte, waar de donkerte metaforisch is voor melancholie en heimwee.

Nacht van de Nacht
De laatste zaterdag van oktober is het moment van de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement, in eerste instantie georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties.  Op de laatste zaterdag van oktober worden door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting. In verband met de onzekere coronatijden gaat het deze keer in Waadhoeke om een ‘light’ versie, om in 2022 samen een groot Nacht van de Nacht-evenement te organiseren.


Overzicht activiteiten

Dronrijp

  • Grote Kerk: sfeervolle orgelmuziek van Seewyn-docent Simon Bouma. Tijd: 20.00-20.30 uur en 21.00-21.30 uur. Entree: € 2,50.

Franeker

  • Museum Martena: blinddoektour. Deelnemers maken kennis met onderdelen van de Aaitour (speciaal voor blinden en slechtzienden). Alle zintuigen komen aan bod, behalve het zicht. Tijd: 19.30-21.30 uur. Entree: € 2,50.
  • Koninklijke Eise Eisinga Planetarium: Bezoekers krijgen uitleg bij het oudst werkende planetarium ter wereld. Voor kinderen is er een gratis speurtocht. Tijd: 19.30-21.30 uur. Entree: € 2,50.
  • Grillerije en De Stadsherberg: dineren bij kaarslicht.
  • Theater de Koornbeurs: De theaterzaal wordt omgebouwd tot een intiem bluescafé. Tim Birkenholzz (o.a. Electric Hollers, Ralph de Jongh) gaat terug naar roots van de blues. Leonard Ford maakt virtuoze vuige deltablues van het beste soort. Timo de Jong speelt country-, folk- en rock ‘n rollmuziek geïnspireerd door de jaren zestig. Tijd: 20.00-22.00 uur. Entree: € 2,50.
  • Cultureel Café El Pastel en Seewyn: El Pastel verandert in een sfeervolle nightclub. In samenwerking met Seewyn Kunsteducatie is er live muziek van het souljazz-trio Mood Indigo. Kaarten zijn te verkrijgen via elpastel/agenda. Tijd: 21.00-24.00 uur. Entree: € 2,50 (inclusief welkomstdrankje).

Sint Annaparochie/Zwarte Haan

  • De Waddenvereniging, Akkerbouwbedrijf De Jong en Restaurant de Zwarte Haan organiseren een wandeling vanaf het akkerbouwbedrijf aan de Oudebildtdijk in Sint Annaparochie naar de dijk bij Zwarte Haan. Cultuurhistoricus en amateurastronoom Koen van der Driesche vertelt onderweg over het heelal. Vanaf ongeveer 21.30 uur is staat er een kom soep klaar bij het restaurant. Tijd: 18.00-22.00 uur. Deelname gratis.