Discipline

Leeftijd

Locaties

Eise Eisinga Planetarium

Erfgoed Groep 1 t/m 8

Maak kennis met de wereld van de zon, maan, sterren en planeten
Al 240 jaar laat het Eisinga Planetarium jong en oud kennismaken met de wereld van zon, maan, sterren en planeten. Iedereen die de woonkamer van Eise Eisinga binnenstapt kijkt vol bewondering en verwondering omhoog. Voor het onderwijs is het Planetarium ook in de vernieuwde Canon van de Geschiedenis het venster naar de tijd van de Verlichting. Maar in zijn leven en werk kun je Eisinga ook verbinden met de Patriotten en Koning Willem I. Het fenomenale raderwerk van Eise nodigt uit om je te verdiepen in techniek. Zo komen sterrenkunde, geschiedenis, erfgoed en techniek samen op die ene plek in Franeker. Dichtbij huis.

UNAWE leskist ‘Universe in a box’

Deze leskist bestaat uit vijf modules: maan, aarde, zon, planeten, sterrenbeelden. Elke module bevat een introductie gevolgd door activiteiten die los van elkaar kunnen worden uitgevoerd. Materialen die u als school niet snel in huis hebt, zitten in de leskist. In de handleiding staat waar u zelf voor moet zorgen. Op www.unawe.nl vindt u een heleboel extra informatie en activiteiten rondom het thema heelal.
De leskist kan 3 weken geleend worden.

Oan ’t wurk mei Eise – De Eise Eisinga doe-box

NIEUW! Ga aan het werk met Eise Eisinga! Zoek raderwerken, maak je eigen raderwerk of maak van planeten van wol. In de box vind je al het materiaal dat nodig is om kinderen zelf een raderwerk te laten bouwen. Ook alle spullen voor het maken van een vilten planeet zijn aanwezig. In de lesbrief staan de verschillende opdrachten stap voor stap uitgelegd. De box is in te zetten als praktische verwerking na een bezoek aan het Planetarium, maar is ook heel goed los daarvan te gebruiken

Ik zie, ik zie… sterren! 

Steeds meer groepen ontdekken deze mooie leskist. De activiteiten voldoen aan de kerndoelen en de uitwerking daarvan met betrekking tot de oriëntatie op sterrenkundige onderwerpen, zoals licht, tijd, zon, maan en sterren. De leskist bevat een leerkrachtenhandleiding met een beschrijving van de volgende activiteiten: kringgesprek, activiteiten voor een circuit of hoeken en een spelles. De meeste dingen die nodig zijn, zitten al in de kist. De activiteiten zijn zo beschreven dat ze in te passen zijn in de eigen manier van werken. Ze kunnen dus op één dag gedaan worden, verspreid over een week, in circuitvorm, hoeken, of wat ook maar bij de groep past.

NIEUW!
Wil je met de bovenbouw van het Speciaal Basisonderwijs naar het Planetarium? Met de app Jelte gaan de kinderen zelf op pad door het museum. Natuurlijk nadat we ze uitleg gegeven hebben in de Planetariumkamer. Jelte is ontwikkeld in samenwerking met sbo De Bolder. Zo weten we zeker dat de activiteit past bij deze groep leerlingen. De leerkracht krijgt vooraf toegang tot de app en kan daar al groepen indelen. In het museum gaan de groepjes met hun eigen telefoon aan de slag. Onderweg zijn punten te verdienen waarmee ze een raket bouwen. Aan het eind zetten ze zichzelf als astronaut op de foto. De leerkracht kan die foto’s downloaden.